Olika modeller av golvlampor

Den bild som många får framför sig när man talar om en golvlampa är ofta en större variant av en klassisk bordslampa på fot med skärm. Men precis som för bordslampan så finns golvlampan i en mängd andra varianter. Här nedanför kan du läsa lite mer om de olika varianter av lampan som finns att välja mellan.

Golvlampor med flera ljuskällor
Att en golvlampa, eller någon annan lampa för den delen, endast behöver ha en ljuskälla är någonting som inte stämmer. Det finns idag en mängd lampor på marknaden som har fler ljuskällor för att kunna ge det ljus som du behöver. En golvlampa med flera olika ljuskällor kan se ut på en mängd olika sätt. Den kan till exempel ha flera skärmar med svagare ljuskällor i sig, för att tillsammans ge ett mer ordentligt ljus. Ibland kan man då välja att ha alla eller endast ett fåtal av dessa tända samtidigt. Sedan finns det även golvlampor som har en extrabelysning utöver huvudlampan, som du kan rikta för att få ett mer fokuserat ljus. Denna sort av lampor kan till exempel stå bakom soffan, så att du när du till exempel läser tidningen kan tända extrabelysningen för att se lite bättre.

Up-light lampa
En golvlampa med en riktad skärm ger ofta ett väldigt fokuserat ljus på en specifik del av rummet. Men om du istället vill ha en ordentlig belysning i hela rummet så kan en up-light lampa vara någonting för dig, Denna har en stor ljuskälla som är riktad att lysa uppåt i rummet och då ge ett sken som fyller hela rummet. I vissa fall ger dessa lampor ett så pass bra sken att du kan ersätta den klassiska taklampan med denna.

Dekorativa golvlampor
En lampa behöver inte alltid bara fylla funktionen att lysa upp ett rum, utan kan ibland även få vara en dekorativ detalj i hemmet. Idag finns lampor i en mängd olika former och färger, just för att du ska kunna hitta den lampa som passar in i ditt hem. Golvlampor som är mer till för dekoration än som en stark ljuskälla finns ofta i lägre modeller och då i en mängd olika former som ibland skiljer sig en del från den klassiska golvlampan.