Inred med belysning

Lamporna som du har i ditt hem har huvudsakligen uppgiften att lysa upp din vardag på olika sätt. Det du kanske inte har tänkt på är att lamporna även är en del av din inredning och du bör därför även ha med detta i åtanke när du köper dina nya lampor. utöver hur lampan ser ut så bör du göra en planering för var lampan ska stå och även om du behöver fler än en ljuskälla i ditt rum.

Att endast ha en starkare ljuskälla i ett rum som lyser upp hela rummet är kanske det som många ser som mest praktiskt, men sanningen är att det bästa sättet att belysa ett rum på är genom flera olika ljuskällor med olika styrkor och användningsområden. I ett sovrum kan det till exempel vara bra med en vanlig taklampa för att kunna lysa upp hela rummet, en sänglampa som används när man vill ligga och läsa i sängen samt en eventuell fönsterlampa för stämningens skull. Att inte bara se lampor som en källa för stark belysning ger dig möjligheten att plocka in stämningsbelysning av olika slag i ditt hem.

Stämningsbelysning finns av en mängd olika slag men en sort som många tänker på är ljusslingor av olika slag. Dessa kan du till exempel hänga omkring en tavelram, lägga i en genomskinlig stor vas eller varför inte vira runt gardinstången. När dessa är tända så ger de inte så mycket ljus ifrån sig, men ger dock din lägenhet en betydligt mer mysig stämning. En annan stämningsbelysning som dock inte är i form av någon lampa är levande ljus. Även dessa kan man få in på ett vackert sätt i sin övriga inredning genom att skapa dekorativa arrangemang av flera olika ljus på brickor eller bord.

Att få in lampor i sin inredning på ett snyggt sätt går att göra på en mängd olika sätt. Idag finns det lampor som när de är släckta mer ser ut som en prydnad än en källa för belysning. Dessa kan du placera tillsammans med andra vackra ting i en bokhylla, ett fönster eller på ett bord. Du får då en mycket diskret lampa i ditt hem som smälter in med övrig inredning när den inte används.